fallback

Бини Смаги: Преструктуриране на дълговете ще постави Гърция на колене

Част от банковата система ще претърпи фалит, смята един от членовете на ръководството на ЕЦБ

14:37 | 14.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Евентуално преструктуриране на гръцкия дълг ще постави икономиката на страната на колене и ще доведе до фалит на голяма част от банковата система, предупреди днес членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Лоренцо Бини Смаги, цитиран от АФП.

"Гръцката икономика ще бъде поставена на колене, а последиците за социалното единства и стабилността на демократичната система ще бъдат опустошителни", посочва Смаги в интервю за италианския в. "Соле 24 оре".

"Според нашия анализ едно преструктуриране на дълга ще включва фалитът на голяма част от гръцката банковата система, която притежава държавни облигации, допълни той.

Смаги отбеляза, че за да се върне на пазарите, Гърция се нуждае инвеститорите да имат доверие в нея и ако продължава да се обсъжда въпросът за преструктуриране на дълга, никой частен инвеститор няма да поеме риска да купи гръцки държавни облигации.

Изказването на Смаги идва на фона на активните разговори относно бъдещето на гръцките дългове. В днешния си брой вестник "Имерисия" препечатва материал от германския седмичник "Ди цайт", в който се твърди, че в Европейския съюз се обсъждат сценарии за "подстригване" на гръцкия дълг.

Според вестника сред кръгове на съюза се проучвала възможността да бъдат съкратени с 40 до 50 на сто кредитните задължения на Гърция, за да може тя да стъпи на краката си.

В публикацията се казва още, че задкулисно в ЕС се обсъждали различни сценарии, като се подчертава, че официално ЕС и правителството в Атина отхвърлят вероятността от преструктуриране на гръцкия дълг.

Вратата за преструктуриране на дълга е била открехната и от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който пред в. "Ди велт" заявил, че през юни Еврозоната ще излезе с доклад, изготвен съвместно с Европейската комисия и Европейската централна банка, в който за първи път щяла да бъде формулирана възможност за доброволно преструктуриране на гръцкия дълг през 2013 г.

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's също допуска вероятността от преструктуриране на гръцкия дълг.

Според нея тази вероятност била едно към три, което означавало, че кредиторите ще трябва да се откажат от 50 до 70 на сто от своите искания към Гърция.

Водещи чужди банки се опасяват, че преструктурирането на гръцкия дълг преди 2013 г. ще има изключително сериозни последствия за еврозоната и препоръчват действията в тази посока да са по-умерени. Те смятат, че полемиката около това преструктуриране ще продължи, тъй като икономическата рецесия и растящата необходимост от бюджетно оздравяване прави все по-трудна задачата на кабинета Папандреу да върне гръцката икономика към растеж.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
fallback