fallback

Банкер: Русия извършва „внезапни нападения” срещу частни компании

Бившият президент на Банката на Москва Андрей Бородин направи интересни коментари срещу държавата

20:48 | 12.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Бившият президент на Банката на Москва Андрей Бородин обвини руската държава, че извършва "внезапни нападения" срещу частни компании, предаде Франс прес.

Бородин каза това, след като московски съд го отстрани от ръководния пост на петата по големина руска банка заради скандал, свързан със заем на съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

Според Бородин решението на Тверския съд в Москва и на следствения комитет създава много опасен прецедент в Русия, откривайки пътя за рейдове срещу всяка компания или банка.

Той каза това по телефона за агенция Интерфакс, тъй като се намира в Лондон, за да избяга от руското правосъдие.

Съветът на директорите на Банката на Москва днес назначи първия вицепрезидент на банката Михаил Кузовлев за изпълняващ длъжността президент на банката на мястото на Бородин.

Миналата седмица Бородин продаде дела си в Банката на Москва на бизнесмена Виталий Юсуфов, син на Игор Юсуфов, който до петък заемаше поста специален съветник в Кремъл по международното енергийно сътрудничество.

Руски медии твърдят, че Банката на Москва е дала заем от над един милиард долара на компанията на Виталий Юсуфов, за да изкупи дела на Бородин.

Същевременно в Москва по искане на прокуратурата бе заведено наказателно дело за отклоняване на над 4 милиона рубли от счетоводните сметки на Банката на Москва. Делото е заведено по иск на граждани за кражба на техни средства между 13 и 14 април 2010 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
fallback