fallback

Инфлацията в Турция се забави изненадващо през март до 4% на годишна база

Това е най-ниското й ниво от 1970 година насам и подкрепя усилията на централната банка да запази рекордно ниската си основна лихва

17:14 | 04.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Турция през март изненадващо се е забавила до 4% на годишна база – най-ниското й ниво от юли 1970 насам, предава Bloomberg. Инфлацията през март спрямо февруари е в размер на 0,4%.

Медианната оценка на седем икономисти, запитани от агенцията, бе за инфлация от 4,4% на годишна база, след като през февруари тя бе 4,2%.

Данните дават аргументи на турската централна банка да задържи основната си лихва на рекордно ниското ниво от 6,25%.

Управителят на централната банка Дурмуш Йълмъз, който се оттегля през този месец, запази лихвата непроменена от януари насам, въпреки че предупреди за възможно ускоряване на инфлацията.

Вместо това той повиши минималните задължителни резерви на банките в опит да ограничи вътрешното търсене чрез намаляване на отпусканите кредити.

След данните за инфлацията доходността на базовите 2-годишни турски ДЦК се понижи с 0,2 процентни пункта до 8,8%, водещият индекс на Истанбулската борса се покачи с 0,5%, а лирата поевтиня с 0,3 спрямо долара.

През март цените на храните в Турция са се понижили с 0,4% спрямо февруари, докато транспортните разходи са се повишили с 1,6%, показват статистическите данни.

Йълмъз бе заявил в края на февруари, че растящите световни цени на енергията вероятно ще доведат до по-висока инфлация в края на годината, отколкото прогнозата на централната банка от 5,9%.

„Това е чудесна новина за централната банка, която е решена да задържи лихвите на сегашните нива. Основната и същинската инфлация са по-ниски от очакваното“, коментира Яркин Джебеджи, истанбулски икономист, работещ за JPMorgan Chase & Co.

Икономиката на страната нарасна с 9,2% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2010, движена от бума на вътрешното търсене, който банката се опитва да обуздае.

Същинската инфлация (без енергията и хранителни стоки), която централната банка следи, е непроменена през март спрямо февруари на ниво от 3,8% на годишна база. Банката прогнозира, че същинската инфлация ще се доближи до основната през идните месеци.

„Днешните данни ще помогнат за смекчаване на инфлационните очаквания, казва Тевфик Аксой, главен икономист за Турция, Близкия Изток и Северна Африка в Morgan Stanley. „Единствено при транспорта има по-значително повишение“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
fallback