fallback

Централните банки в ЦИЕ може да пренебрегнат високата инфлация

Според икономисти централните банки в региона може да отложат вдигането на лихвените си проценти, защото залагат на растежа

11:23 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централните банки на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вероятно ще оставят лихвените си проценти без промяна през следващите седмици, в опитите си да подкрепят икономическото възстановяване на региона.

Това посочват пред Bloomberg валутни анализатори и икономисти, които смятат, че паричните институции в ЦИЕ ще игнорират признаците за ускоряване на инфлацията и сигналите на Европейската централна банка за увеличение на лихвените нива.

Ръководството на централната банка на Чехия заседава днес и вероятно ще отложи повишението на лихвените си проценти, единодушни са анализаторите.

Те очакват още централните банки на Унгария и Румъния да последват решението на Чехия през следващата седмица, когато ще се проведат месечните им заседания.

Мнозинството от интервюираните анализатори смята, че повишение на лихвените проценти няма да има и в Полша след заседанието на централната банка на страната на 4-5 април.

Относно Русия прогнозите на 10 от 15 анализатори са, че и там лихвените проценти няма да се променят след срещата на ръководството й на 25 март.

Централните банки по света се борят да ограничат инфлацията, след като цените на хранителните стоки и петрола се покачиха на фона на размириците в Близкия Изток и Северна Африка.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви на 3 март, че увеличението на основната лихва в еврозоната от рекордно ниските 1% е "възможно" още през април.

Според анализатори на Nomura International централните банки в ЦИЕ няма да реагират на инфлацията както в миналото, когато са следвали примера на ЕЦБ, тъй като растежът на този етап е приоритет за тях, а не инфлационните рискове.

Основният лихвен процент в Полша е на ниво от 3,75% в момента, в Русия е 8%, в Румъния е 6,25%, в Унгария е 6%, а в Сърбия е 12 на сто, което я прави страната с най-високи лихвени проценти в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback