fallback

Очакват инфлацията в Румъния да се свие почти наполовина – до 4%

През 2012 година северните ни съседи очакват икономически ръст от 4-5 на сто

22:04 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Румъния очаква спадане на инфлацията почти наполовина в края на настоящата година. Прогнозта е, че поскъпването на живота ще укроти своя темп до около 4 на сто, след като през януари бе отчетена инфлация от 7 на сто.

Според ръководителя на централната банка инфлацията в Румъния се е удвоила през втората половина на 2010 г., достигайки 8 процента, но отбеляза, че това повишение се е дължало предимно увеличението на акцизите и ДДС.

През тази година в Румъния се очаква ръст на икономиката от 1,5 на сто, а за догодина се очаква растеж в рамките на 4-5 на сто, съобщават от институцията.

Днес стана ясно, че Румъния има нужда от 13,5 милиарда евро, за да финансира изграждането на 869 километра магистрали по европейските транспортни коридори. Това бе съобщено от министъра на транспорта Анка Боаджиу на икономически форум в Букурещ с участието на инвеститори на страните от Персийския залив, съобщава Медиафакс.

"Бихме могли да се определим като "попователна" за съществуващите пари на пазара на транспортната инфраструктура", заяви министърът.

Боаджиу каза, че през 2011 г. в Румъния се развива най-амбициозният проект за модернизиране на инфраструктурата в историята на страната.

Състоянието на румънските магистрали стана повод вчера, при откриването на форума, президентът Траян Бъсеску да призове арабските инвеститори "да видят Румъния от въздуха".

"Румъния има планини, море и хълмове... Ако наистина искате да видите Румъния, не използвайте пътищата. Препоръчвам ви хеликоптер", каза държавният глава, цитиран от Асошиейтед прес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 05.09.22 г.
fallback