fallback

Спекулация за консолидация на гръцките банки предизвика резки ръстове на борсата

Акциите на Alpha Bank, Piraeus Bank и EFG Eurobank поскъпват с по над 15 на сто днес

12:50 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на гръцката банка Alpha Bank поскъпнаха рязко днес, тъй като инвеститорите залагат на сключването на сделка за придобиването на финансовата институция от National Bank of Greece (NBG).

В петък NBG предложи цена от 2,9 млрд. евро за придобиването на Alpha Bank, но офертата бе отхвърлена от борда на директорите. Предложението е включвало обединяване на двете банки, като срещу всеки 8 акции на Alpha Bank инвеститорите са щели да получат по 11 акции от новата финансова институция.

Книжата на двете финансови институции бяха спрени от търговия в петък по обяд, а при възстановяването на сделките тази сутрин акциите на Alpha Bank се изстреляха с 16,2 на сто до 5,58 евро за брой. Акциите на NBG пък поскъпнаха с 6,1 на сто до 8,03 евро на акция.

Според анализатори, цитирани от Wall Street Journal, пазарните участници не смятат, че сделката окончателно е пропаднала. Мнозина дори очакват офертата на NBG да е само началото на дългоочаквана консолидация на банковия сектор в Гърция.

И двете финансови институции са представени на българския пазар. Alpha Bank оперира със собственото си име като чуждестранен банков клон, докато NBG е собственик на Обединена българска банка АД.

Новината предизвика сериозен интерес към банковия сектор като цяло, като акциите на EFG Eurobank се изстреляха със 17 на сто, а акциите на Piraeus Bank напреднаха с 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
fallback