fallback

Гърция поискала спасителна помощ още в края на 2009 година?

Шефът на МВФ предизвика остри полемики с твърдението, че премиерът Папандреу не се е обърнал за помощ първо към ЕС

09:35 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е поискал помощ от МВФ още в края на 2009 г., като решението за това е било предварително взето. Разкритията е направил шефът на фонда Доминик Строс-Кан, като кабинетът в Атина не е опровергал неговите твърдения, пишат вестниците днес.

Доминик Строс-Кан е направил тези разкрития пред френски телевизионен канал, като те са предизвикали остра полемика между правителство и опозиция.

Шефът на фонда казал, че премиерът Папандреу е поискал от МВФ финансово да се намеси още през декември 2009 г., за да се избегне фалит. Правителственият говорител защитил премиера, като казал, че той не е имал друг избор и се е обърнал към фонда, за да не се стигне до фалит.

Представител на опозиционната партия Нова демокрация обвинил Папандреу за това, че е избрал да прибегне до МВФ и до меморандума с ЕС за кредитите, като по този начин е заблудил гръцкия народ.

Министър-председателят е знаел за състоянието на икономиката след изборите през октомври 2009 г. и не е предприел никакви мерки, като е ускорил процеса на неплатежоспособност на Гърция, използван след това от него като алиби за разпродаване на държавата, коментира в. "Авриани" под заглавие "Папандреу предаде страната и собствената си партия ПАСОК".

В. "Адезмефтос типос" допълва, че решението за помощ от фонда е било взето предрварително от Папандреу, като по този начин той бил хвърлил страната на финансовите и борсови спекуланти.

В. "Елефтерос типос" определя като "престъпление" решението на Папандреу да прибегне до фонда за финансова помощ.

В рамките на спасителния пакет за излизане от кризата Гърция получи от ЕС и МВФ кредити в размер 110 млрд. евро, като само от фонда те са 30 млрд. евро. Вестникът коментира, че с това свое решение социалистическото правителство е поставило Гърция в "подчинено положение на нечовешките рецепти за икономии, наложени на страната от фонда за предоставените от него кредити".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 08.09.22 г.
fallback