fallback

Гръцките акции с най-силен старт на годината от 1999

Движенията на борсовите индекси в периферните страни от еврозоната показват, че засега инвеститорите подкрепят мерките за спасяване на еврото

21:14 | 14.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Акциите в Гърция, Испания и Италия са поскъпнали със средно 12% през тази година. Снимка: www.sxc.hu

Най-задлъжнелите европейски страни се оказаха и тези с най-силно представящи се фондови борси в началото на тази година, което е сигнал, че инвеститорите са убедени от уверенията на европейските лидери, че единната валута ще оцелее.

Акциите в Гърция, Испания и Италия, най-лошото представящите се развити пазари през 2010 г., са поскъпнали със средно 12% през тази година. В Испания IBEX 35 и италианският индекс MIB се радват на най-добрия си старт на годината от 1998, докато в Гърция ASE се повишава с най-бързите си темпове от 1999 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

Въпреки че през миналия месец 59% от анкетираните в проучване на Bloomberg анализатори посочиха, че поне една европейска страна ще се откаже от еврото в рамките на пет години, цените на акциите показват, че инвеститорите са все по-малко загрижени за кризата с държавните дългове в Европа.

Ралито на индексите се подхранва от значителното поевтиняване на акциите в периферните страни от еврозоната през миналата година и подкрепата за единната валута на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, посочват инвестиционни мениджъри на JPMorgan и SVG.

„Европейските политици се обединяват за оцеляването на еврото”, посочва Майкъл Баракъс от JPMorgan, който управлява фонд на банката, инвестиращ в европейски акции. Доходността му от началото на тази година вече е надминала постигнатото през цялата 2010 г. благодарение на вложенията в акции от периферните европейски страни.

„Много хора подцениха Европа. Без значение от пазарната оценка на акциите те не искаха да поемат рискове тук. Те обаче забравят, че пазарите се движат не само от икономически, но и от политически събития”, допълва той.

Акциите в Гърция, Испания и Италия са сред тези с най-лоша възвръщаемост в света спрямо пиковите им нива през 2007 г. Водещите индекси в трите страни са намалели средно с 50% от 2007 насам в сравнение с 20% спад на индекса на Morgan Stanley за цените на акциите в световен мащаб MSCI World.

Цените на акциите в Гърция, Испания и Италия се понижиха средно с 22% през 2010 г, докато инвеститорите избягваха периферията на Европа заради очаквания една или повече страни да преструктурират дълга си. Мнозинството от включилите се в анкетата на Bloomberg в края на януари заявиха, че Гърция и Ирландия ще фалират, докато 59% прогнозират най-малко една от 17-те страни в еврозоната да напуснат валутния съюз до 2016 г.

Еврото претърпя най-големия си спад спрямо долара от 2005 през миналата година, като се понижи с 6,5%. Водещият европейски индекс Stoxx Europe 600, който включва и акции от страни извън еврозоната, като Великобритания и Швеция, се повиши с 8,6%.

Гръцкият индекс ASE пое рязко нагоре в началото на тази година и се повишава вече с 15%, а в Италия MIB скочи с 13%, което ги прави най-добрите борсови показатели в света сред 24-те развити пазари, следени от Bloomberg.

Италия и Португалия са се върнали към растеж през 2010 г., а икономиката на Испания ще се възстанови през 2011, сочат пазарните прогнози, събрани от Bloomberg. Гръцката икономика, която изпадна в рецесия през четвъртото тримесечие на 2008 г., се очаква да се свие с 2,7% през тази година след спад от около 4% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
fallback