fallback

Гърция все пак ще разсрочи кредитите си към ЕС и МВФ

Все още не е ясно с колко ще бъде удължен срокът за връщане на спасителните кредити от 110 млрд. евро

08:40 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция ще успее да удължи сроковете за погасяване на кредитите на обща сума 110 милиарда евро, които й бяха предоставени от Европейския съюз и Международния валутен фонд, заяви днес в Атина президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след разговор с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, предаде ИТАР-ТАСС.

Юнкер потвърди убеждението си, че това не би застрашило с нищо единната европейска валута.

"Еврото ще оцелее, както и Гърция", каза той.

Папандреу от своя страна каза, че Гърция "върви по правилния път, но Европа трябва да вземе всички необходими решения".

"Дълговата криза е шанс да се засили икономическото управление в еврозоната. Ние обсъдихме темата за критически важните решения, които, както се надяваме, ще бъдат приети до края на март", каза гръцкият премиер.

В рамките на специалната спасителна програма на ЕС и МВФ Гърция трябва да получи кредити на стойност 110 милиарда евро в периода от 2010 до 2013 г., които трябва да върне през 2014-2015 г.

Тъй като погасяването на 70 милиарда евро годишно по тази кредитна програма едновременно с изплащането на други дългове може да се окаже непосилно за Гърция, кредиторите обсъждат въпроса за прехвърляне на срока за погасяване на 110-те милиарда евро вместо от 2015 г. на 2021-2024 г.

Гърция вече получи предварително съгласие за това.

Според анализатори до края на март ще бъде завършено разработването на плана за уреждане на гръцките външни дългове, който ще бъде одобрен в рамките на общоевропейския план на среща на върха на ЕС през същия месец.

По всяка вероятност този план ще предвижда удължаване на срока за погасяване на кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 06.09.22 г.
fallback