fallback

Барозу призова за изграждане на нови енергийни връзки за ЦИЕ

Предвижда се Инициатива "Север-Юг", която да свърже и интегрира енергийните източници от Балтийско, Адриатическо и Черно море

18:41 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централна и Източна Европа трябва да се свържат с районите на Адриатическо и Черно море чрез нови енергийни връзки в посока Север-Юг, заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ДПА.

Барозу посочи, че ще оповести предложението по-късно днес на вечеря в Брюксел с премиерите на Румъния, България и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чехия).

"Инициативата "Север-Юг" ще свърже и интегрира енергийните източници от Балтийско, Адриатическо и Черно море, ще осигури свободата и диверсификацията на енергийните потоци в Централна и Източна Европа, което ще засили икономическата сигурност на региона и на съюза като цяло", изтъква Барозу в изявление, разпространено в Брюксел.

Новите връзки ще намалят зависимостта на страните от Централна и Източна Европа от вноса на енергийни суровини от Русия - ключова стратегическа цел за повечето правителства в региона.

Комисията ще създаде експертна група, която да разработи "сроковете (за изграждане - бел. ред.) на северно-южни интерконекторни връзки за газ, петрол и електричество" с цел европейските страни да подпишат плановете през втората половина на 2011 година.

Утре ще се проведе среща на лидерите на страните от ЕС, на която се очаква да бъде обсъдено финансирането на новата инфраструктура, която е необходима за изпълнение на енергийната политика на съюза, припомня ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
fallback