fallback

Гърция търси заем от още 50 млрд. евро, кредиторите искат по-строги мерки

Според информация в гръцката преса престои преструктуриране на гръцки дълг и допълнително затягане на социалната политика

09:17 | 01.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Атина е под натиск, кредиторите искат от кабинета Папандреу да ускори промените в трудовоправните отношения, да въведе единна щатна таблица в държавния сектор и да намали обезщетенията, надбавките и някои пенсии, съобщават вестниците.

В. "Етнос" определя като "шокови" мерките, искани от "тройката" - Европейска комисия, Европейска централна банка и Международен валутен фонд, чийто заключения, очаквани в средата на следващата седмица, се смятат за определящи за отпускането на следващия четвърти транш от 15 млрд. евро на Гърция в рамките на заема от 110 млрд. евро за излизане от кризата.

Вестникът твърди, че пратениците на "тройката" са поискали от финансовото министерство точно да посочи източниците, от които ще бъдат събрани 12 млрд. евро до 2014 г.

Гърция обсъжда заем от Европейския фонд за финансова стабилност, за да изкупи 75 на сто от номиналната стойност на своя дълг, пише "Етнос", като се позовава на Financial Times. В публикацията се казва, че наред със заема се обсъждало също и разсрочване от три на 30 години на заемите, отпускани на Гърция от ЕС и МВФ в размер 110 млрд. евро, и че това щяло да стане при намалена лихва.

Кореспондентката на Financial Times в Атина пише, че ако в петък на сесията на върха на ЕС в Брюксел станат известни "общите насоки" на новия постоянен механизъм за подкрепа на силно задлъжнелите държави и се постигне споразумение по този проект, Гърция щяла да използва капитали от ЕФФС, за да изкупи обратно собствените си облигации от Европейската централна банка на номинална цена от 70 на сто.

"Бомба Меркел", под това заглавие в. "Вима" коментира, че германският канцлер предложила приемането на договор за еврозоната, който предвиждал конкурентноспособността на валутния съюз да бъде защитена от спекулативни удари, като това трябвало да стане чрез уеднаквяване на данъци, заплати, пенсии и приемане на общи професионални права.

Предложението на Меркел е било подкрепено от френския президент Никола Саркози, пише още в. "Вима".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
fallback