fallback

Папандреу: Няма да фалираме, нито ще преструктурираме дълговете си

Гръцкият премиер е заявил по време на форума в Давос, че очаква облекчаване на условията по заема от ЕС и МВФ

09:52 | 28.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отхвърли твърденията, че страната му ще обяви фалит или ще преструктурира дълговете си, но подчерта, че очаква спасителния заем от ЕС и Международния валутен фонд да бъде удължен, а лихвата – намалена, предаде Ройтерс.

Папандреу е заявил в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, че Атина се надява да се върне на капиталовите пазари още тази година, след като въведе драстични мерки за свиване на бюджетния си дефицит.

"Разбира се, въпросът за преструктурирането е повдиган. Мога да кажа, че няма да фалираме. Мога да кажа също, че няма да предприемем преструктуриране", е заявил гръцкият премиер.

"Да, ще има удължаване на дълга към МВФ и ЕС и имаше обсъждания относно условията на заема", е посочил още той, добавяйки, че по-облекчените условия по заема ще помогнат на Гърция да избегне „удар“ във финансирането си през 2014 г.

В изказването си Папандреу не е изказал директно становище по направени предложения, които ще позволят на Гърция да изкупи част от дълга си чрез сделки, финансирани от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Той е казал само, че „по-силен“ и „по-гъвкав“ фонд ще бъде от полза. Фондът може да бъде основен инструмент за успокояване на пазарите и справяне с дълговите проблеми”, е посочил Папандреу.

В момента в Гърция има мисия на МВФ и ЕС, която прави оценка на постигнатото от страната съгласно условията по отпуснатия заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback