fallback

Инвеститорите бягат от румънски проект за АЕЦ

Още три инвеститора са се оттеглили от строежа на централата Черна вода, което представлява „шок за румънската енергетика“

09:34 | 21.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

"Шок в румънската енергетика: още три инвеститора се оттеглиха от АЕЦ Черна вода", пише вестник "Евениментул зилей". Реализирането на трети и четвърти блок на атомната електроцентрала, което би било най-голямата инвестиция на Румъния през последните 20 години, става все по-несигурно, след като още три инвеститора се отказаха от проекта, посочва изданието.

Става въпрос за френско-белгийската група EDF Suez, която притежаваше 9,15 процента от проекта, германския концерн RWE, също с 9,15 процента, и испанската компания Iberdrola - 6,2 процента. Решението на трите компании идва след като и чешката група CEZ напусна в края на миналата година компанията EnergoNuclear, която трябва да осъществи проекта. В момента на практика в проекта, който се изчислява на 4 милиарда евро, участват само два частни инвеститора: италианската група Enel 9,15 процента и Arcellor Mittal Румъния с 6,2 процента, но според източници от енергийната сфера е почти сигурно и оттеглянето на Enel, посочва изданието.

Държавата в момента притежава 60,15 процента от акциите в EnergoNuclear. Министерството на икономиката заяви, че "ако бъдат намерени бързо нови инвеститори, няма да има нужда от подновяване на процедурите". Към строежа да двата нови реактора проявиха интерес само три консорциума: американският Bechtel, канадският Lavalin и руският Атомтехнопром, посочва изданието.

Изграждането на тези два реактора е проект на стойност 3,2 милиарда евро без ДДС. Те трябва да влязат в действие през 2017 г. Първите два реактора в АЕЦ "Черна вода" са канадски от тип Канду 6. Двата реактора покриват около 17-18 процента от потребностите от електричество в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
fallback