fallback

УниКредит: Евтината работна ръка не трябва да остава единственото предимство на ЦИЕ

Регионът има нужда от комплексна инфраструктура, за да постигне дългосрочен растеж, смята стратегът на УниКредит за Централна и Източна Европа

17:49 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

За създаването на дългосрочна конкурентоспособност в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-важното след кризата е да се създаде комплексна инфраструктура от различни елементи, като се започне от ефективна пазарна среда до използване на еврофондовете и инвестирането в инфраструктурни проекти. Това може да направи икономиката конкурентоспособна и привлекателна за чуждестранните инвестиции, се посочва в доклад на УниКредит. 

Важно е икономиката да може дори да избира преките чуждестранни инвестиции, които влизат в икономиката и да ги насочва в тези сектори, които са продуктивни и експортнооориентирани. Това е рецептата за постигане на дългосрочна конкурентоспособност в региона на ЦИЕ, посочва Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи за ЦИЕ“ на УниКредит по време на годишната конференция на Euromoney във Виена.

Според нея голямо влияние, особено за някои от икономиките в Югоизточна Европа (ЮИЕ), има това, че преди кризата имаше бум на сектори като пазара на недвижими имоти. Въпреки че има още стабилно търсене за инвестиции в недвижими имоти и това ще продължи, то ако една страна иска да направи икономиката си конкурентоспособна, трябва да се инвестира в тези сектори, които могат след това да доведат до увеличаване на износа.

„Не мисля, че регионът трябва да разчита само на конкурентоспособността на база на евтината си работна ръка, защото това би било само краткосрочно предимство, тъй като на световния пазар са и Китай, Индия и т.н. Трябва комбинация от качествена работна ръка и качество на цялостната пазарна среда“, коментира Револтела.

Според нея, ясно се откроява фактът, че Централна Европа излиза първа от кризата и държавите от този регион се развиват добре. „В ЮИЕ виждаме някои забавяния във възстановяването. 2010 г. беше основно година на преструктуриране, на пренастройване на икономиката, докато 2011 г. ще бъде година на консолидация“, каза Револтела.

Продължаването на реформите в страните от ЮИЕ е много важно, тъй като това е едно от условията за създаване на ефективна пазарна среда. Друго важно нещо е използването на европейските фондове. В някои страни вече има предложения банките да бъдат по-активно включвани в избора на проекти и да съдействат повече за използването на тези фондове. „Еврофондовете трябва да влязат в правилните сектори, за да имаме двигател на растежа“, смята Револтела.

Според нея засега регионът на ЦИЕ като цяло остава производствената ръка на Европа, тъй като от международните компании сега повече от всякога се изисква да бъдат ефективни, а най-ефективните заводи са в ЦИЕ. Това е голямо предимство за региона.

За региона на ЮИЕ Револтела прогнозира, че започналата година ще донесе повече стабилност, след трудната 2010 г. От ключово значение за постигането на стабилността ще е постигането на баланс между поддържането на фискален контрол и натискът за стимулиране на икономиката чрез инвестиции в определени сектори.

Правилните инвестиции в правилните сектори ще създадат базата за дългосрочния растеж, който не бива да бъде подменян от краткосрочни или популистки политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
fallback