fallback

ЕС напада Унгария заради мерките срещу кризата

Институциите на Европейския съюз започват проверка до каква степен новите данъци в страната са адекватни на общата политика

18:02 | 04.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз е започнал разследване на въпроса до каква степен специалните „кризисни“ данъци, въведени от Унгария в някои сектори на икономиката, съответстват на нормативните разпоредби в съюза. По този начин за пореден път напрежението между ЕС и страната се увеличава, се казва в материал на Wall Street Journal.

Напрежението се покачва в момент, когато Унгария поема председателството на съюза и това би могло да усложни усилията на ЕС в борбата с икономическата криза и възстановяването.

Разследването ще засегне въвеждането на специални данъци, което ще се отрази основно на големите международни компании в Унгария. Данъчният спор увеличава натиска върху Унгария, която беше силно критикувана заради нов медиен закон, даващ по-големи правомощия на медийния регулатор в страната да налага санкции за публикуване на материали, които не са „политически балансирани“ или обиждат „човешкото достойнство“.

Правителството на Унгария отхвърля жалбите, подадени от редица европейски компании с аргумента, че това са временно въведени данъци, които ще важат до 2012 година. Позицията по медийния закон пък е, че той е изцяло в духа на нормите в Европейския съюз.

„Това е политически мотивирана и координирана атака“ от компаниите, които са недоволни от данъците в своите собствени държави, коментира държавният секретар в Министерството на публичната администрация и правосъдието в Унгария Золтан Ковач.

Очаква се тази седмица премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне с високопоставени представители на ЕС, сред които е и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

За момента проблемните теми не са включени в дневния ред на срещата, „но все някой вероятно ще ги засегне“, коментира говорителят на ЕС Оливие Бей.

Търканията между ЕС и Унгария започнаха през миналата година, когато ЕС и Международният валутен фонд отправиха критики за начина, по който страната се опитва да се справи с проблемите си по отношение на бюджетния дефицит.

По-рано тази седмица стана ясно, че 13 от големите международни компании, действащи в Унгария, са изпратили писмо с оплакване до европейските институции заради новите данъци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
fallback