fallback

ЕБВР отпусна 350 млн. евро на Националната банка на Гърция за подкрепа на фирми

ОББ ще получи 150 млн. евро, а Банка Румъняска и Войводжанска банка в Сърбия ще получат по 100 млн. евро ново финансиране по кредитната линия

11:42 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е подписала три кредитни линии на обща стойност 350 млн. евро с дъщерните банки на Националната банка на Гърция (NBG) в България, Румъния, и Сърбия, предназначени за кредитиране на предприятията в съответните страни, съобщават от международната финансова институция.

В рамките на споразумението Обединена българска банка (ОББ) ще получи 150 млн. евро, а Банка Румъняска и Войводжанска банка в Сърбия ще получат по 100 млн. евро ново финансиране.

Трите банки получават средносрочни средства от ЕБВР в подкрепа на тяхната структура на финансиране, за диверсифициране и удължаване на срочността на техните пасиви и увеличаване на кредитирането към икономиката, се казва в съобщението.

“ЕВБР е удовлетворена от разширяването на сътрудничеството си с дъщерните банки на Националната банка на Гърция в региона, тъй като подкрепата на банките и реалния сектор на икономиките на България, Румъния и Сърбия е от важно значение за подпомагане на икономическото възстановяване“, е заявил Ник Тесейман, управляващ директор Финансови институции в ЕБВР.

„Проектът ще осигури непрекъснат поток от кредити към частните компании, опериращи в тези три страни, което е жизненоважно за поощряване на развитието в трудните макроикономически условия”, добавя той.

Този пакет от кредити, всеки от които ще бъде предоставен в два равни по размер транша, е част от съвместния план за действие на международните финансови институции и следва други подобни линии, предоставени през последните 18 месеца на дъщерни дружества на големи западноевропейски стратегически банкови групи, които оперират в региона.

Съгласно този съвместен план, който беше приет през февруари 2009 г., ЕБВР, Световната банка и Европейската инвестиционна банка се ангажираха да предоставят 24,5 млрд. евро в рамките на две години за подпомагане на икономиките на страните от Източна Европа посредством банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 06.09.22 г.
fallback