fallback

Румъния втора по спад на БВП в ЕС през третото тримесечие

Икономиката на Румъния отчита спад от 0,7% спрямо второто тримесечие и 2,5% спрямо същия период на 2009

16:07 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската икономика продължи да се свива за седмо поредно тримесечие, като пострада от втория най-силен спад сред членките на Европейския съюз (ЕС) през периода от юли до септември.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния се свива с 2,5% спрямо третото тримесечие на 2009 г. и единствено Гърция я изпреварва с по-голям икономически спад от 4,5 на сто.

Увеличаването на данъците и съкращаването на заплатите в държавния сектор се е отразило негативно на вътрешното потребление, показаха окончателните данни, оповестени от националния статистически институт в Букурещ. Те загатват, според анализатори на Merrill Lynch, че икономическото й възстановяване ще бъде бавно, пише Bloomberg.

Икономиката на Румъния отчита спад от 0,7% спрямо второто тримесечие, когато записа първия си ръст на тримесечна база от 2008 г. насам.

Румъния прибегна до финансова помощ от 20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ) през 2009 г., след като икономическата криза влоши силно състоянието на публичните финанси. В резултат на това правителството трябваше да вдигне данъците и да намали разходите, за да отговори на условията за отпускане на заема.

Вътрешното потребление намалява с 1,9% през третото тримесечие, а строителният сектор се свива с 13 на сто през първите девет месеца на годината. Намаляването на вътрешното потребление загатва, че възстановяването на Румъния ще отнеме повече време спрямо останалите страни в региона.

Правителството на Румъния повиши ДДС с 5 процентни пункта и намали заплатите в публичния сектор с 25% през тази година, за да намали бюджетния си дефицит до 6,8% от БВП за 2010 и 4,4% от БВП през 2011 г.

През 2009 г. икономиката на Румъния се сви със 7,1 на сто.

За разлика от Румъния, икономиките на Чехия, Унгария, Полша, Сърбия, Украйна и България отбелязаха ръст през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
fallback