fallback

Печалбата на Лукойл се увеличи с 37% през третото тримесечие

Нетната печалба на втората по големина руска петролна компания нараства до 2,82 млрд. долара

15:35 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина петролна компания в Русия - Лукойл съобщи, че печалбата й се е увеличила с 37% на годишна база през третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализатори, благодарение на поскъпването на петрола и природния газ.

Нетната печалба на петролния гигант нараства до 2,82 млрд. долара от 2,06 млрд. долара преди година, надминавайки очакваните от анализатори 2,24 млрд. долара. Акциите на базираната в Москва компания поскъпнаха с 2,1% след новината, предаде Bloomberg.

Цените на уралския петрол, който е основният сорт, изнасян от Русия, се увеличиха с 11% през третото тримесечие до средно 75,64 долара за барел. Това помогна и на държавата петролна компания Роснефт, която е най-големият производител на петрол в Русия, да удвои печалбата си за третото тримесечие, докато тази на третата по големина петролна компания в страната – TNK-BP, се повиши с 25 на сто.

В края на тримесечието Лукойл има около 7 млрд. долара парична наличност, след като изкупи обратно свои акции за 4,6 млрд. долара от американската петролна компания ConocoPhillips. ConocoPhillips търси купувач на своя дял от 20% в Лукойл, за да изплати със средствата част от дълговете си и да изкупи обратно свои акции.

Печалбата на Лукойл расте и заради приходите от 438 млн. долара от благоприятното решаване на спора с Петроказахстан през третото тримесечие относно собствеността над съвместната им производствена единица в Казахстан. Петроказахстан е подразделение на China National Petroleum.

Приходите на Лукойл са се увеличили с 21% през тримесечието до 26,5 млрд. долара, като по-високите цени и увеличеното производство на природен газ компенсират спада от 2,1% в производството на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
fallback