fallback

Fitch: Унгарският пенсионен план ще има отрицателен средносрочен ефект

Рейтинговата агенция не одобрява финансирането на постоянни разходи на държавата с временни увеличения на данъците за банките и комуналните услуги

15:57 | 27.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Fitch може да намали оценката си за рисковия профил на държавните ценни книжа (ДЦК) на Унгария до края на годината заради плана на правителството да върне под държавен контрол активи за 3 трлн. форинта (14,6 млрд. долара), управлявани от частни пенсионни фондове.

Според Fitch този ход ще има отрицателен ефект върху фискалната устойчивост на страната, пише Bloomberg. Кредитният рейтинг на Унгария е BBB по скалата на Fitch, което е само с две степени над рейтинга, който получават т. нар. високорискови държавни облигации.

Перспективата пред него е отрицателна, което означава, че е по-вероятно да бъде понижен, отколкото да се увеличи, или да остане непроменен.

„Обръщането на посоката на пенсионната реформа [обратно към национализация – бел. ред.] има отрицателно въздействие върху средносрочната фискална устойчивост”, коментират от рейтинговата агенция.

Според Fitch чрез приватизацията на пенсионните партиди в частните фондове правителството на Унгария всъщност си набавя временно средства, за да намали по този начин нуждите си от незабавно допълнително финансиране.

Унгария стана първата страна от ЕС, която получи заем от Международния валутен фонд през 2008 г. заради финансовата и икономическа криза.

Правителството ограничи бюджетния си дефицит от 9,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2006 г. до 4,4% от БВП през 2009 г. и има за цел да го намали под 3% през следващата година.

„Фискалната корекция, която се извършва в Унгария от 2006 г. насам, е значителна по стандартите на ЕС, но последните обявени мерки я подкопават в известна степен”, коментират от Fitch.

Правителството в Будапеща наложи и допълнителни данъци върху компаниите от финансовия, енергийния, търговския и телекомуникационния сектор, за да намали недостига в бюджета и да компенсира понижението на данъка върху личните доходи.

„Първоначалните сигнали не са особено обнадеждаващи, защото постоянни разходи се финансират с временни увеличения на данъците за комуналните услуги и банките”, посочват от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 02.09.22 г.
fallback