fallback

„Зелена светлина“ за включването на Румъния в „Южен поток“?

Засега не се знае дали България може да бъде заобиколена или към Румъния може да има само разклонение на газопровода

12:49 | 26.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Технико-икономическото проучване за преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на Румъния е привършено и то показва, че е целесъобразно да продължи по-нататъшната работа по възможността за преминаване на маршрута на газопровода през румънска територия.

Това се казва в съобщение на руския газов гигант Газпром относно посещение вчера на представители на ръководството на Газпром в Румъния, където са водени разговори във връзка с „Южен поток“ с ръководството на румънската държавна газова компания Transgaz.

Румъния купува руски природен газ на основата на два дългосрочни договора с действие до 2030 г., уточняват от Газпром.

В средата на октомври Газпром и Transgaz подписаха меморандум за намеренията за подготовката на технико-икономическо проучване относно възможността за преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на Румъния, като проучването явно е направено в съвсем кратки срокове.

В съобщението на Газпром от средата на октомври беше обяснено, че при положение че резултатите от технико-икономическото проучване са положителни – както сега стана ясно - се предвижда през първото тримесечие на 2011 г. да бъде подписано руско-румънско междуправителствено споразумение, което дава правна и политическа основа за реализацията на проекта „Южен поток“ на територията на Румъния.

Идеята за евентуално преминаване на „Южен поток“ през Румъния беше лансирана неофициално от представители на румънското правителство преди повече от година. В края на 2009 година заместник-главният изпълнителен директор на руската компания Александър Медведев коментира, че Газпром „има и други опции, ако нещата не се получат с България, Румъния се интересува от участие в проекта”.

В сегашното съобщение на Газпром не се дава информация дали при евентуално преминаване на „Южен поток“ през Румъния България ще бъде заобиколена или към Румъния би могло да има например само разклонение на газопровода.

На 13 октомври при работната визита на руския премиер Владимир Путин в София, ръководителите на Български енергиен холдинг (БЕХ) и Газпром подписаха споразумение за създаване и устав на съвместното акционерно дружество (с по 50% участие) за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
fallback