fallback

Нулев ръст в Румъния догодина очаква представител на централната банка

Въпреки повечето прогнози за растеж между 1,5 и 2% през 2011 г., представителят на централната банка предупреждава, че има рискове

08:47 | 26.11.10 г.

Икономическият растеж на Румъния следващата година ще бъде около нула процента, прогнозира съветникът на управителя на Националната банка на Румъния Лучиан Кроитору, цитиран от Mediafax и БТА.

Въпреки че според повечето прогнози се очаква растеж между 1,5 и 2% през 2011 г., представителят на централната банка на страната предупреждава, че има рискове, включително и от политическо естество, които могат да засегнат ръста на брутния вътрешен продукт.

Румънските власти, МВФ и Европейската комисия прогнозират за настоящата година икономически спад от около 2%, но очакват през 2011 г. страната да отбележи растеж от 1,5%.

„Рисковете в краткосрочен план са добре овладени, защото имаме отношения с МВФ и ЕС, което е гаранция в краткосрочен план. В средносрочен план обаче съществуват значителни рискове“, посочва Кроитору.

Той отбелязва като съществени рискове от икономическо естество свръхзаетостта в държавния сектор и твърде големия размер на социалните помощи спрямо възможностите на икономиката. Представителят на централната банка подчертава обаче, че големият риск всъщност е политически.

„За Румъния 2011 г. е ключова година. Румъния трябва да довърши реформите, за да докаже на инвеститорите, че е пазар, на който си заслужава да присъстват“, кава Кроитору. Той подчертава, че за тази цел е важно страната да сключи ново споразумение с МВФ и напомни, че след 2012 г. започват години на избори, които обикновено отслабват фискалната дисциплина.

Настоящото двугодишно стендбай споразумение, което Румъния сключи с МВФ, ЕК, Световната банка и други международни институции за заем на обща стойност 20 милиарда евро, изтича през пролетта на 2011 г. Румънските власти вече съобщиха за намерението си да сключат ново споразумение с фонда догодина, което обаче ще има само предпазен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 08.09.22 г.
fallback