fallback

Русия планира приватизация на стойност 32 млрд. долара през следващите три години

Правителството одобри приватизационен план, вижте най-апетитните дружества, от които ще се продават дялове

11:19 | 18.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Руското правителство одобри вчера план за продажбата на държавни активи за около 1 трлн. рубли (или 32 млрд. долара) чрез приватизация на държавни компании през следващите три години.

Това стана ясно след вчерашното заседание на руския кабинет, пише Ройтерс.

Чрез продажбата на част от дела си в някои от най-големите и атрактивни руски компании, държавата се надява да намали големия бюджетен дефицит и да привлече ключови инвеститори в страната.

В края на миналата седмица стана ясно, че бюджетният дефицит на Русия възлиза на 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през първите десет месеца на годината.

За цялата 2010 година правителството на страната очаква бюджетен недостиг от 5,4% от БВП, или 2,4 трлн. рубли (76,60 млрд. долара).

Министърът на икономическото развитие на страната Елвира Набиулина заяви пред репортери вчера, че мащабната приватизация е не само средство за намаляване на бюджетния дефицит, но преди всичко за привличане на инвестиции в ключови за руската икономики компании.

Чрез продажбата на дялове в тях правителството се надява и да привлече чужди инвеститори, които да подобрят корпоративното управление на някои от най-мощните компании в страната.

Приватизацията ще се осъществи между 2011 и 2013 г. и е най-мащабната за страната от началото на 90-те години.

През миналата година руската икономика претърпя най-тежката си рецесия за последните 15 години.

Вижте в галерията подробности за някои от най-големите и атрактивни руски компании, които ще се приватизират през следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
fallback