fallback

Австрия може да не внесе своя дял в спасителния пакет за Гърция

Виена заплашва да не внесе декемврийския си дял към спасителния пакет, отпуснат на Гърция, защото Атина не изпълнява поетите ангажименти

20:12 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция не изпълни ангажиментите си за оздравяване на държавните си финанси, заяви австрийският министър на финансите Йозеф Прьол, цитиран от France Presse.

Прьол добави, че през декември страната му може да не внесе своя дял от средствата към европейския план за помощ на Атина.

Според австрийския министър Гърция не е изпълнила ангажиментите си за данъците. Затова Виена заплашва да не внесе своя дял от 190 млн. евро за декември.

"Данните, с които разполагаме, не ни дават никакво основание да одобрим транша през декември", посочи Прьол. Той обеща да се изкаже "много критично" по този повод в Брюксел, където тази вечер се събират министрите на финансите от еврозоната, а утре ще се срещнат министрите на финансите от целия Европейски съюз.

"Мисия на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) пристигна вчера в Гърция и ще работи цялата седмица. Въз основа на нейната оценка страните членки на ЕС ще трябва да се произнесат" за отпускането на следващия транш от заеми, посочи Амадеу Алтафай, говорител на еврокомисаря по икономиката Оли Рен.

Такава мисия обикновено се провежда преди отпускането на всеки транш от кредита от 110 млрд. евро, отпуснат през май на Гърция, от които 30 млрд. вече са изплатени. Третият транш от 9 млрд. евро е предвиден за декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 09.09.22 г.
fallback