fallback

Нетната печалба на Газпром скочи с 67% за полугодието

Приходите от продажби на Газпром за полугодието бележат ръст от 17% на годишна база

11:29 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на руския газов гигант Газпром за първото полугодие скочи с 67% спрямо същия период на миналата година до близо 494,7 млрд. рубли (близо 16,1 млрд. долара). Това става ясно от публикуваните днес от Газпром консолидирани финансови резултати на концерна за полугодието, съставени според международните счетоводни стандарти. Посочените основни финансови резултати не са одитирани.

За шестте месеца на годината приходите от продажби на Газпром (с удържане на акциз, ДДС и мита) са нараснали със 17% до над 1,7 трлн. рубли (близо 55,3 млрд. долара).

По-конкретно, приходите от продажби на природен газ като цяло за периода са нараснали с 6% на годишна база. Нетните приходи от продажби на газ за Европа обаче имат спад от 10% в сравнение със същия период на миналата година до близо 526,5 млрд. рубли. От концерна обясняват това главно с понижение на средните цени за продажби на газ в Европа с 23%, което е частично компенсирано от повишения обем на продажбите на газ с 19%.

От Газпром отчитат ръст на нетните приходи от продажби на газ в други страни (извън Европа) със 17%, като същият показател за самата Русия е 38%.

Нетните приходи от извършване на услуги по транспортиране на газ от страна на Газпром са скочили със 70% до близо 45,6 млрд. рубли.

Същевременно оперативните разходи на Газпром за полугодието са нараснали с 11% до 1,15 трлн. рубли. От руската компания обясняват това главно разлики на валутните курсове и увеличени данъци.

Към края на юни 2010 г. спрямо година по-рано нетната задлъжнялост на Газпром е намаляла с 29% до 974,7 млрд. рубли (над 31 млрд. долара). От Газпром коментират това с отражението на повишените финансови резултати на дъщерните на Газпром банки върху цялостните резултати на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 26.08.22 г.
fallback