fallback

Испанската BBVA купува дял в турската Garanti Bank за 5,8 млрд. долара

Акциите на Garanti достигнаха рекорд, тези на BBVA - поеха рязко надолу

12:30 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина испанска банка Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA се е съгласила да купи 24,9% от турската Garanti Bankasi AS за 5,8 млрд. долара, за да се възползва от възможностите на пазар, който се развива с много по-бързи темпове от Европа като цяло, пише Bloomberg.

BBVA ще купи 6,3% от турската банка от Dogus Holding AS за 2,06 млрд. долара и допълнителни 18,6% от General Electric Co. за 3,78 млрд., обяви базираната в Билбао финансова институция в документ, изпратен до испанските регулаторните органи днес.

Докато Испания се опитва да се съвземе от най-тежката рецесия от 60 години, BBVA иска да намали своята зависимост от вътрешния пазар, откъдето идват около половината от приходите й. За сравнение, по-голямата, конкурентна на BBVA банка - Banco Santander SA, разчита на испанския пазар за едва 22% от постъпленията си.

„BBVA инвестира в регион, където перспективите за растеж са много окуражаващи“, казва Алберто Еспелосин от Ibercaja Gestion. „Много по-добре е да инвестират там (в Турция) от колкото в банки от развитите пазари“.

Акциите на BBVA се понижиха с 3,9% на борсата в Мадрид, след като банката обяви, че планира да набере 5,06 млрд. евро, за да финансира придобиването.

Акциите на Garanti пък се повишиха до рекордни нива в Истанбул.

BBVA и Dogus Holding ще имат еднакъв брой места в борда на директорите на Garanti за 5 години, след което BBVA ще има правото да получи контролния пакет, се казва в изявление на Dogus. BBVA и Dogus не могат да продават дялове от банката на трети страни за три години и имат привилегирована опция да купуват акции една от друга, след като изтече този период, се казва в документа.

Бордът на Garanti ще се състои от 4 директори от BBVA и 4 от Dogus, като досегашното ръководство на банката се запазва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 09.09.22 г.
fallback