fallback

Гръцките железници стачкуват 4 дни тази седмица, не искат да бъдат приватизирани

Гръцкото правителство предвижда 49% от акциите на гръцката железопътна компания, която ще бъде освободена от дългове, да бъдат предложени за приватизация на частни инвеститори

13:20 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Работещите в гръцките железници обявиха 4 денонощия стачки през тази седмица в знак на протест срещу законопроекта за оздравяване на железопътната компания на Гърция OSE, предвиждащ приватизацията й, съобщи Итар-Тасс.

Стачките започват от днес (понеделник) до сряда, също и в петък. Освен че няма да се движат гръцките железници, спира работа и крайградската железница, свързваща гръцката столица с международното атинско летище.

Профсъюзът на железничарите не иска гръцките железници да бъдат приватизирани, въпреки че според правителството издръжката им струва твърде скъпо на държавната хазна. Досега железопътната компания на Гърция е натрупала задължения от 10,7 млрд. евро, а ежедневните й загуби достигат 2,5 млн. евро.

По-конкретно, правителственият законопроект предвижда отмяна на сега действащите в железниците колективни трудови договори, закриване на губещите железопътни маршрути, намаляване на заплатите на заетите, отмяна на всякакви социални и други надбавки за персонала. Предвижда се и рязко съкращаване на броя на заетите от 6050 на 3600 човека, обаче никой няма „да остане на улицата“, тъй като съкратените ще бъдат или пенсионирани, или пренасочени на работа в други държавни предприятия.

Държавата предвижда още да бъдат опростени дълговете на железниците в замяна на част от нейното недвижимо имущество. Накрая 49% от акциите на гръцката железопътна компания, освободена от дългове, ще бъдат предложени за приватизация на частни инвеститори. Документът, предвиждащ посоченото, се очаква да бъде обсъждан от гръцкия парламент днес и утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 04.09.22 г.
fallback