fallback

Алексей Кудрин: Финансовата криза премина в национална дългова криза

Тревога предизвикват възобновяващото се падане на пазара на недвижими имоти и високият ръст на безработицата в повечето водещи икономики

13:24 | 14.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Трансормацията на финансовата криза в национална дългова криза фактически вече се е случило, констатира руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин по време на форума Русия – ЕС, посветен на въпросите на финансовата и макроикономическата политика, съобщават руски медии.

По думите на Кудрин, тези два вида кризи са тясно свързани – държавните дългове растат в резултат на направените разходи за преодоляване на последствията от кризата, като в същото време растящите рискове за увеличение на бюджетните дефицити водят до дестабилизация на финансовите пазари.

„Това обстоятелство засилва необходимостта от неотложни фискални корекции в най-уязвимите страни, а също и изработване на средносрочни програми за фискални ограничения в развитите страни“, смята Кудрин.

Според руския финансов министър, независимо от изявленията на Международния валутен фонд (МВФ) за необходимостта от фискални корекции, досега успехите в тази област са ограничени заради политическата непопулярност на предлаганите мерки. „Обаче засилването на фискалните ограничения, докато това започне да предизвиква безпокойство на финансовите пазари, също е много опасно, като пример за това е Гърция“, смята Кудрин.

По негово мнение, ако подобен сценарий се реализира в много по-голяма държава от Гърция, то „последствията биха могли да бъдат много по-плачевни и не само за дадената страна, но и за световната икономика“.

„Предизвиква безпокойство забавянето на икономическия ръст на световната икономика през втората половина на 2010 г. и очакванията за 2011 г., доколкото развиващите се страни едва ли ще могат напълно да компенсират буксуващото крайно потребление в САЩ и други водещи икономики. Периодът на бърз първоначален следкризисен ръст, обусловен в голяма степен от приложените мащабни държавни програми за стимулиране на икономиката, вероятно е към края си“, смята руският водещ финансист.

Тревога предизвиква и твърде бавното в световен мащаб възстановяване на търсенето от страна на частния сектор, възобновяващото се падане на пазара на недвижими имоти и високият ръст на безработицата в повечето водещи икономики, отбелязва още Алексей Кудрин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 20.08.22 г.
fallback