fallback

Русия очаква балансиран бюджет до 2015 г. при 70 долара за барел петрол

Бюджетът продължава да е във висока зависимост от цените на нефта, но въпреки това финансите са в добро състояние, смята руският финансов министър

11:42 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руската федерация може да постигне балансиран държавен бюджет до 2015 г., изчислен на базата на средна цена на петрола от 70 долара за барел. Това е заявил министърът на финансите на страната Алексей Кудрин, цитиран от РИА Новости.

По думите на Кудрин задачата на руското правителството е до 2015 г. постепенно да се стигне до балансиран бюджет при по-ниски от сегашните цени на петрола, т.е. при 70 долара за барел. Това на практика означава да се съкращават постепенно държавните разходи и бюджетният дефицит.

Руският финансов министър предвижда това да стане спокойно и плавно, без да се отменят социални програми и социалните помощи, отпускани от държавата, да се индексират съобразно инфлацията.

Кудрин същевременно е признал, че понастоящем бюджетът на Русия продължава да е във висока зависимост от цените на нефта, но независимо от това руските финанси са в добро състояние.

Според руския финансов министър „финансите на страната са стабилни, те са минали през изпитанията на икономическата криза и сега правителството е готово да изпълнява всички приети преди кризата икономически и социални програми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
fallback