fallback

ЕБВР: Растежът в Източна Европа няма да е „впечатляващ“

Финансовата институция остава загрижена за големия размер на заемите в чужда валута в страните от региона и за недостатъчното развитие на финансовите пазари

15:19 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж в Източна Европа ще остане скромен и през следващите тримесечия на фона на по-бавното възстановяване на еврозоната и САЩ. Това заяви днес президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Мироу по време на конференция във Виена, предаде Bloomberg.

Базираната в Лондон ЕБВР очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на 30-те държави от Източна Европа и Централна Азия, в които инвестира, да се увеличи с 3,5% през тази година и с 3,8% през следващата.

Нейният директор уточни, че икономическите прогнози на ЕБВР за региона остават непроменени и не се очаква „впечатляващ“ растеж на икономиката заради по-трудното възстановяване на развитите държави, което „ще окаже влияние“ върху икономическата активност в Източна Европа.

През 2008 и 2009 г. бившите комунистически страни преживяха най-дълбоката рецесия от преминаването си към пазарна икономика преди две десетилетия. Фискалната строгост в еврозоната обаче, която е най-големият им търговски партньор, ще окаже натиск и върху техните темпове на растеж.

Мироу коментира и неясната икономическа ситуация в Унгария, която по-рано през тази седмица получи предупреждение от рейтинговите агенции Standard & Poor's и Moody's, че може да загуби своя топ инвестиционен рейтинг. Според него унгарското правителство, начело с премиера Виктор Орбан, трябва да разкрие дългосрочната си икономическа политика след местните избори, които ще се проведат през октомври.

Последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW и немската финансова група Erste Group Bank, публикувано вчера, показа, че индексът на икономическото доверие в Източна Европа се е понижил през септември, главно заради влошените икономически нагласи на износителите в региона.

Икономическият барометър, който дава насоки за развитието на източноевропейската икономика през следващите шест месеца, се е понижил с 3,2 пункта до 17,3 пункта през септември. Аналогичният показател за Германия отчете рязък спад през септември, сочейки, че немската икономика е изчерпала потенциала си за растеж през тази година.

Доклад на Европейската комисия разкри по-рано през седмицата, че темповете на растеж на БВП на еврозоната може да паднат наполовина до 0,5% през текущото тримесечие спрямо 1% през второто.

ЕБВР остава загрижена за количеството на съществуващите заеми в чужда валута в страните от Източна Европа, които поставиха някои от тях, като Румъния, на прага на фалита по време на кредитната криза.

„ЕБВР е особено загрижена за големите заеми на домакинствата в чуждестранна валута,“ каза Мироу по време на конференцията днес. „Тази практика е доказала, че е източник на сериозни рискове за системата. Необходимо е на това да се обърне внимание сега, докато икономиката постепенно се възстановява.“

Недостатъчното развитите финансовите пазари в региона, ограничените спестявания и високите лихвени проценти в местна валута допринасят за нарастването на кредитите в чуждестранна валута в годините на кредитен бум.

ЕБВР е засилила усилията за ограничаване на зависимостта на Източна Европа от заеми в други валути и скоро ще публикува резултатите от проучването в тази област на работна група, която включва експерти от банковия сектор в региона, Световната банка и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 04.09.22 г.
fallback