fallback

Гърция категорично изключи възможността да преструктурира дълга си

Финансовият министър на страната заяви, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг би разрушило еврозоната

10:05 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину категорично отхвърли в сряда спекулациите, че страната ще бъде принудена да преструктурира своя дълг и предупреди, че това би разрушило еврозоната, пише Financial Times.

По време на двудневното си посещение в Лондон, Париж и Франкфурт Георгиос Папаконстантину заяви, че евентуален фалит на Гърция ще доведе до разпродажби при държавните ценни книжа (ДЦК) на други периферни страни от еврозоната с големи бюджетни дефицити като Португалия и Ирландия.

Той е съпроводен от представители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ), като тяхната визита има за цел да убеди инвеститорите, че Гърция е отворила нова страница в икономическото си развитие.

Според Георгиос Папаконстантину хората не осъзнават напълно щетите, които Гърция и еврозоната ще трябва да понесат при преструктуриране на гръцкия дълг. „Ако Гърция преструктурира, защо някой би инвестирал в други периферни икономики? Това би било фундаментална промяна в единството на еврозоната.“

Изявлението на гръцкия финансов министър бе подсилено и от изказване на представители на МВФ, ЕС и ЕЦБ. След речта на Папаконстантину високопоставен представител на МВФ заяви, че никой бе би имал полза от фалит на Гърция.

Делегацията ще проведе срещи с инвеститори в Париж и Франкфурт днес, за да им върнат увереността в гръцката икономика и способността на правителството да се справи с фискалните си трудности.

ЕЦБ оказа силна подкрепа на Гърция, като изкупи гръцки държавни облигации за около 40 млрд. евро, по оценки на анализатори.

Според гръцкия финансов министър страната разполага с две години, за да излезе от сегашната криза с помощта на спасителния фонд от 110 млрд. евро, който бе създаден за нея в началото на май. Той смята, че до 2013 г., когато средствата в спасителния фонд ще се изчерпат, Гърция ще е излязла на плюс в своя бюджет, а икономиката й ще расте благодарение на реформите на правителството.

Заради умишленото подправяне на своите статистически данни гръцката статистическа агенция Elstat бе поета от бивш високопоставен служител на МВФ. Одитори от четирите големи международни одиторски компании проверяват състоянието на държавните болници в страната, за да отстранят евентуални излишни разходи. Сметките на местните власти също се одитират за първи път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 04.09.22 г.
fallback