fallback

S&P: Рискът от понижение на рейтинга на Унгария до „junk” остава

От рейтинговата агенция определят държавния дълг на Унгария и въведения нов банков данък като вредни за икономиката и евентуални причини за понижение на рейтинга

16:12 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обещанието на Унгария да намали бюджетния си дефицит все още не е премахнало опасността страната да загуби своя инвестиционен кредитен рейтинг. Това предупредиха от рейтинговата агенция Standard & Poor’s, критикувайки неясната икономическа политика на унгарското правителство.

Кабинетът, начело с премиера Виктор Орбан, обеща миналата седмица да намали бюджетния дефицит на страната за 2011 под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), каквато е горната граница за държавите от Европейския съюз (ЕС). Това се случи два месеца, след като Унгария отказа да изпълни изискванията на Международния валутен фонд (МВФ) да намали под 3% бюджетния си дефицит.

„Не намираме голямо успокоение в съобщенията на правителството за понижаване на дефицита“, е заявил в интервю за Bloomberg Тревор Кълинан, който е анализатор в Standard & Poor’s. Според него унгарското правителство трябва да разкрие планираната фискална и икономическа политика в средносрочен план.

На 23 юли рейтинговата агенция намали на отрицателна перспективата пред рейтинга на Унгария, който е „BBB-“. Причина за това стана отказът на страната да продължи преговорите с МВФ и Европейския съюз във връзка с достъпа до заема от 20 млрд. евро, който й бе предоставен през 2008 г.

От Standard & Poor’s определят държавния дълг на Унгария, който е най-голям сред страните от Източна и Централна Европа, и въведения нов банков данък като вредни за икономиката и евентуални причини за понижение на рейтинга. През юли Унгария наложи данък върху финансовите услуги в размер на 0,5% от горницата на активите на банките над 50 млрд. форинта (223 млн. долара) въпреки несъгласието на МВФ и ЕС.

В случай че от агенцията намалят оценката си за държавните ценни книжа (ДЦК) на Унгария само с една степен от сегашните „BBB-”, рейтингът на страната ще попадне в т. нар. „junk” категория, която обхваща високорисковите облигации. Това на свой ред може да повиши лихвените проценти, които се изискват от инвеститорите, за да финансират унгарското правителство с покупките на ДЦК.

Кредитният рейтинг на Унгария е бил в категорията „junk” за последното през 1992 г. С такъв рейтинг са ДЦК на Румъния и Азербайджан в момента.

Standard & Poor’s ще следи внимателно дали правителството на страната ще възобнови преговорите си с МВФ и резултата от местните избори през следващия месец. Взаимоотношенията между правителството и централната банка също пораждат притеснения според рейтинговата агенция, както и просрочието при много от ипотечните заеми в страната, които са деноминирани в швейцарски франкове и евро.

Унгарските активи изостават в своето представяне от тези на други развиващи се държави, откакто през май Виктор Орбан пое властта, обещавайки да засили икономическия растеж и да сложи край на петте години фискална строгост в страната.

Унгарският форинт е поевтинял с 4,2% срещу еврото през тази година и е най-губещия сред 25-те валути на развиващи се икономики, които Bloomberg следи. Едно евро се търгува срещу 281,62 форинта днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 08.09.22 г.
fallback