fallback

Расте броят на поляците, които не искат еврото

Към момента близо половината поляци са против въвеждане на еврото в страната, главно поради опасения за вдигане на цените на стоките

11:09 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на поляците, неодобряващи въвеждането на еврото в страната, расте. Това сочат данни от проведено проучване на общественото мнение по въпроса, поръчано от Министерството на финансите на Полша, съобщи РИА Новости.

Министърът на финансите на Полша Яцек Ростовски обяви в края на миналата година, че страната би могла да се присъедини към еврозоната през 2015 г.

Сегашното проучване обаче сочи, че броят на противниците на въвеждането на единната европейска валута вече е 47%, спрямо 43% при провеждане на предишното допитване през миналата година. Броят на привържениците на въвеждане на еврото в Полша е намалял с 5 пункта до 38%.

При това, съгласно данните от изследването, 34% от запитаните смятат, че еврото би трябвало да бъде въведено в Полша до няколко години, докато според една четвърт въвеждането на европейската валута може да се отложи за след 10-20 години.

Като главен „плюс“ от въвеждането на еврото поляците считат: по-добрите условия за полския експорт; опростяване на пътуванията и покупките в другите страни от еврозоната; еврото е по-стаблина и сигурна валута от полската злота.

От друга страна, според проведеното допитване, около 80% от гражданите се опасяват от вдигане на цените на стоките непосредствено след въвеждането на еврото в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback