fallback

Все още липсват детайли около тайните финансови сделки на Атина

Финансовата криза освети валутни суапове, извършени с помощта на Goldman Sachs Group Inc., които са позволили на Гърция да прикрие мащаба на дълга си

11:30 | 08.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Четири месеца след като Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) гласуваха 110 млрд. евро за спасяването на Гърция, Атина все още не е разкрила пълните детайли около тайните финансови транзакции, използвани за прикриване на размера на дълговете си, пише Bloomberg.

„Не сме виждали истинските документи“, казва Уолтър Радaрмaчър директор на европейската статистическа агенция Евростат. Агенцията е поискала договорите още през февруари, посочва той.

Гърция е единствената страна от еврозоната, която е излъгала за използването на комплексни суап споразумения, след като през 2008 г. Евростат поиска от всички страни от ЕС да представят пълна информация за подобни сделки. На база на информацията, която е предоставила на агенцията, Гърция вероятно е подписала доста по-голям брой отделни суап сделки, отколкото която и да е друга страна посочва Радармачър.

За миналата година нивото на гръцкия дълг достигна 115,1% от БВП, като по този показател страната изостава единствено от Италия, където в края на 2009 г. дългът е достигал 115,8% от БВП..

„Това, което направиха гърците, беше абсолютно кардинален грях“, казва Руаири Куин бивш финансов министър на Ирландия, председателствал на срещата през 1996 г. когато са били поставени ограниченията за бюджетните дефицити за страните използващи еврото. „Те заслужават да бъдат наказани за това“, допълва Куин.

Доверието в гръцката статистика и в способността на страната да плаща беше разклатено през миналия октомври, когато страната удвои прогнозата си за бюджетен дефицит за 2009 г. Еврото претърпя спад и предизвика опасения за това дали е в състояние да оцелее. От 20 октомври миналата година насам, еврото е загубило 15% спрямо американския долар

Инвеститорите все още не вярват на Гърция. Доходността по10-годишните гръцки ДЦК надхвърля повече от 5 пъти тази на германските облигации – знак, че пазарът се страхува, че Гърция ще се наложи да реорганизира дълга си, пише Bloomberg.

„Мисля че преструктурирането е необходимо, за да може страната да се измъкне от затрудненото положение в което се намира“, казва Андрю Босъмуърт от Pacific Investment Management Co. Той цитира прогнозата на МВФ според която гръцкият дълг ще надхвърли 149% от БВП през 2012 г. Италия прогнозира през май, че през 2012 г. дългът на страната ще достигне 117,2% от БВП.

По данни на базираната в Базел Банка за международни разплащания през първото тримесечие на годината банките са увеличили общата си експозиция към гръцки дълг с 7,1% до 297,2 млрд. евро.

Финансовата криза освети валутни суапове извършени с помощта на Goldman Sachs Group Inc. които са позволили на Гърция да прикрие мащабите на дълга си.

„Има още много операции от този вид, които трябва да си изясним“, казва Радaрмaчър. „Случаят с Goldman Sachs е само началото“.

Подписани през 2000 г. и 2001 г., суаповете на Goldman Sachs намаляват външния деноминиран в евро дълг на Гърция с 2,367 млрд. евро и понижават съотношението на дълг към БВП до 103,7% от 105,3%, се казва в публикувано на 21 февруари тази година изявление на Goldman.

Гърция е уверила Евростат, че останалите подобни договори са на значително по-малка стойност от подписаните с Goldman Sachs.

През април Евростат обяви, че може да ревизира с цели 7 процентни пункта нагоре данните за гръцкия дълг спрямо БВП за 2009 г. Това може да се наложи поради използването на суапови споразумения, които са позволили на страната да понижи моментно обявяваните нива на дълг за сметка на по-големи задължения в бъдеще.

Около една трета от договорите за гръцките дългове имат прикрепени суапови споразумения, казва неназован източник от гръцката администрация, цитиран от Bloomberg. Вероятно Гърция е престанала да сключва такива споразумения през 2008 г. по същото време, когато Eurostat е изискал от страните от еврозоната да представят информация за подобни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
fallback