fallback

МВФ не очаква промяна в политиката на Румъния след ремонта на кабинета

Румънската лея падна до най-ниското си ниво срещу еврото за последния месец и половина, след като финансовият министър на страната бе отстранен

12:52 | 04.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Букурещ Джефри Франкс заяви, че не очаква значителни промени в бюджетната политика на Румъния, след като премиерът Емил Бок реши да отстрани шестима министри от техните постове в края на тази седмица.

Джефри Франкс е на посещение в Букурещ, където се срещна с новия румънски финансов министър Джордже Яломитиану, пише Ройтерс. Той ще заеме поста на Себастиан Владеску, който бе критикуван от инвеститорите заради непредсказуемата бизнес обстановка в страната.

„Имаме споразумение за заем с държавата, а не с министерството”, заяви Джефри Франкс след срещата си с Джордже Яломитиану пред репортери и уточни, че не се очаква промяна във фискалната политика.

Министър-председателят на Румъния Емил Бок уволни министъра на финансите в четвъртък и посочи за негов наследник относително неизвестения Джордже Яломитиану.

Според анализатори вероятността новият финансов министър да застраши споразумението между МВФ и Румъния за заем от 20 млрд. евро е малка.

Румънската лея поевтиня с 0,4% до 4,2840 леи за евро след новината за разместванията в кабинета на Румъния вчера, което е най-ниското й ниво от 19 юли насам, по данни на Bloomberg.

Правителството на Емил Бок ще се сблъска с вот на недоверие от опозицията до края на тази година, след като повиши ДДС от 19% на 24% на 1 юли и намали заплащането на служителите от държавния сектор.

Съкращенията на държавните разходи са продиктувани от поставените от МВФ условия за изплащането на заема от 20 млрд. евро, който бе отпуснат на Румъния през миналата година, когато икономиката й се сви болезнено със 7,1%.

Част от преведените досега средства са били използвани за изплащане на заплати в държавния сектор и пенсии.

МВФ очаква румънската икономика да се свие с 1,9% през тази година, преди да се върне към растеж през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
fallback