fallback

Смениха финансовия министър на Румъния

Себастиан Владеску беше критикуван от инвеститорите за непредсказуемата бизнес обстановка в страната

09:58 | 03.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Румънският премиер Емил Бок е отстранил от поста му финансовия министър Себастиан Владеску в опит да намали общественото недоволство, предаде Ройтерс.

Отстраняването на Владеску беше очаквано от някои наблюдатели, след като Бок критикува през юли изказването му, че страната трябва да премине към прогресивна данъчна система от 2011 г.

За заместник на Владеску е номиниран Джордже Яломитиану от партията на Бок. Икономистът в момента е зам.-ръководител на комисията по бюджет и финанси към долната камара на парламента.

Според анализатори промяната няма да има ефект върху споразумението на Румъния с Международния валутен фонд за заем, тъй като правителството остава вярно на ангажимента си за намаляване на бюджетния дефицит.

Избраното преди десет месеца правителство предприе доста непопулярни мерки за целта, включително намаляване на заплатите в обществения сектор с 25%, премахване на хиляди позиции на държавни служители и увеличаване на ДДС с 5 процентни пункта.

Одобрението на партията на Бок се смъкна до рекордно ниско ниво от около 13%, а скорошно проучване показа, че повечето анкетирани искат промяна в правителството.

По думите на Бок смяната на министъра се налага с цел продължаване на проектите за реформи, които ще помогнат на страната да се върне към растеж през 2011 г.

Владеску беше критикуван от инвеститорите за непредсказуемата бизнес обстановка в страната, включително за честите промени в законодателството и липсата на прозрачност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
fallback