fallback

EFG Eurobank с 61% спад на печалбата за второто тримесечие

Печалбата за периода се стопява до 34 млн. евро заради увеличените провизии за покриване на лоши кредити

13:58 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцката банка EFG Eurobank обяви спад на печалбата си от 61 на сто за второто тримесечие на годишна база. Като основна причина за това се посочват увеличените провизии за покриване на лоши кредити, пише Wall Street Journal.

Печалбата на втората по размер на активите гръцка банка възлиза на 34 млн. евро, след като за второто тримесечие на годината тя е била 88 млн. евро. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба в размер на 31,9 млн. евро.

Провизиите за покриване на лоши кредити са нараснали с 21 на сто до 346 млн. евро, показва отчетът. Очакванията бяха за малко по-ограничен ръст до 345,2 млн. евро.

Нетният лихвен доход на Eurogank EFG за второто тримесечие се е понижил с 4,9 на сто на годишна база до 561 млн. евро. Пазарите обаче очакваха този показател да възлезе на 568,6 млн. евро.

През първата половина на годината резултатите от дейността в Централна и Източна Европа се подобряват, като е постигната печалба от 12 млн. евро. За първото полугодие на миналата година регионът донесе загуба от 26 млн. евро.

По-рано тази седмица другите водещи гръцки банки също обявиха своите резултати. Piraeus е успяла да постигне печалба от 3 млн. евро, докато National Bank of Greece са претърпели спад на печалбата от 68 на сто. Положителният резултат на Alpha Bank пък се е свил с над 60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 29.08.22 г.
fallback