fallback

Нетната печалба на руската Лукойл скочи с 24% за полугодието до $4 млрд.

Приходите на Лукойл за полугодието възлизат на 49,76 млрд. долара, което представлява ръст от 42% на годишна база

10:34 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на руската петролна компания Лукойл скочи с почти 24% за периода януари-юни 2010 г. на годишна база до 4 млрд. долара според американския счетоводен стандарт. Това сочат публикуваните основни данни от консолидирания отчет за приходите и разходите на Лукойл.

Само за второто тримесечие печалбата на Лукойл е 1,95 млрд. долара. Приходите на Лукойл за полугодието възлизат на 49,76 млрд. долара, което представлява ръст от 42% на годишна база.

За първото полугодие компанията Лукойл е начислила 14,8 млрд. долара данъци, от които 1,1 млрд. долара са данък върху печалбата.

Средните разходи за добив през периода са се увеличили с 23% на годишна база до 4 долара за барел нефтен еквивалент, което е обусловено главно от повишението на разходите за заплащане на труда, повишени разходи за електроенергия и повишаване курса на рублата, се казва в отчета на Лукойл.

Капиталовите разходи на Лукойл за отчетния период са в размер на 3,2 млрд. долара, което е ръст от почти 5% на годишна база. Разходите само за геолого-проучвателни работи за периода са се удвоили на годишна база до 146 млн. долара.

Добивът на петрол от Лукойл за първото полугодие е над 48 млн. т. Обемът на преработка на нефт в собствените рафинерии на Лукойл за периода е нараснал с над 8% до 32,4 млн. т. По-конкретно, увеличението на преработения нефт в рафинериите на Лукойл в Русия е с 1,5%, а в тези извън страната (вкл. „Лукойл Нефтохим“ Бургас) е с 26%.

Общият обем на реализация на нефт и нефтопродукти на Лукойл се е увеличил с 2,7% до близо 77 млн. т.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 06.09.22 г.
fallback