fallback

Проект за газопровод с Китай измества във времето „Южен поток“?

План за развитие на газовия отрасъл на Русия предвижда по-дълъг срок за строителство на газапровода "Южен поток", отколкото на "Алтай"

12:18 | 24.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Газопровод от Русия до Китай с названието „Алтай“ „неочаквано“ се появи в списъка на „основните перспективни“ газови проекти на Русия и в частност на Газпром, които се предвижда да влязат в експлоатация в периода 2015-2018 г.

Тези данни се съдържат в последния проект за развитие на газовия отрасъл на Русия до 2030 г., копие от който документ притежава „Ведомости“, се твърди в статия на вестника.

От руската медия отбелязват, че в едновременно с това в същия доклад срокът за въвеждане в експлоатация на газопровода „Южен поток“ не е указан точно, а е в графата за въвеждане в експлоатация през периода 2015-2024 г. Докато в предишния вариант на проект на документа, сроковете за строителство на „Южен поток“ са били указани точно, а за „Алтай“ не е имало такива.

Официално автор на проекта за дългосрочно развитие на руския газов отрасъл е Министерството на енергетиката на страната, но се знае, че практически данните в него са основно на Газпром. Предвижда се проектът да се разгледа от руското правителство до края на август.

От Газпром и Министерството на енергетиката на Русия засега са отказали предварително да коментират посочените данни, допълват от „Ведомости“.

От изданието припомнят, че протоколът за доставки на природен газ от Русия за Китай чрез газопровода „Алтай“ е подписан още през 2006 г., като първоначално се е смятало той да влезе в експлоатация още през 2011 г., но двете страни не са се споразумели за цените на доставките на синьото гориво и строителството се е отложило. По тогавашни оценки изграждането на „Алтай“ ще струва над 12 млрд. долара.

Дължината на газопровода „Алтай“ е около 6000 км, като близо половината са през Русия. Проектът се характеризира технически не само с голямата си дължина, но и със сложните геолого-инженерни работи, които трябва да се извършат.

Руски експерти обаче са скептични относно бързото договаряне на цените и започването на строителството на газопровода до Китай, подчертава изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 07.09.22 г.
fallback