fallback

Газпром и Нафтогаз Украйна на път да създадат съвместно предприятиe

Украинската компания настоява за гаранции за запълване на целия капацитет на транзитната газопреносна система на страната и след построяването на газопровода „Южен поток“

11:02 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Газпром Алексей Милер е провел втори етап на преговорите с министъра на енергетиката на Украйна Юрий Бойко и ръководителя на украинската държавна газова компания „Нафтогаз Украйна“ Евгений Бакулин за създаването на съвместно предприятие, съобщи Интерфакс по информация от Газпром.

Предварителната фаза на преговорите за създаването на съвместно предприятие се проведе в края на май и тогава от двете компании дори не бяха съвсем сигурни дали преговорите ще продължат.

В края на април руският премиер Владимир Путин предложи официално да бъде създаден обединен газов холдинг между Газпром и украинската Нафтогаз. В бъдещото съвместно предприятие се предвижда делът на Газпром да е в зависимост от активите, с които ще участва в него.

Коментирайки идеята за обединението на Газпром и „Нафтогаз“, президентът на Украйна Виктор Янукович отбеляза, от една страна, че е невъзможно това да стане при равни условия, предвид че активите на „Нафтогаз“ са далеч по-малки от тези на Газпром, но същевременно украинската страна не би искала да й е отредена ролята само на миноритарен партньор.

След това изявление от руска страна беше заявено, че в процеса на обединението на двете газови компании на първия етап може да бъде създадено съвместно предприятие, но само при условие, че на следващ етап ще се се стигне до обединение на компаниите.

Според последната информация от Газпром по въпроса, според Интерфакс, Газпром е готов да предостави в съвместното предприятието с „Нафтогаз“ голямо свое газово находище в Русия са сметка на активи на „Нафтогаз“ и газопреносната система на Украйна.

При сегашните преговори е бил поставен от украинска страна и въпросът за запълване на целия капацитет на транзитната газопреносна система на страната, по която се пренася природен газ за Европа, и след построяването на газопровода „Южен поток“. От Украйна са изразили и намеренията си за модернизация на газопреносната си система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 04.09.22 г.
fallback