fallback

Медведев: 25% от зърнените посеви са изгорели

Добивът на картофи и захарно цвекло може да е с 30% по-нисък поради изключителните горещини в Русия

21:03 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

В Русия са изгорели 25% от зърнените посеви, съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев на съвещание за мерките за стабилизация на ситуацията на вътрешния пазар на зърно, пише Dnes.bg.

Lenta.ru припомня, че от 15 август е в сила забрана върху износа на зърно от Русия, чиято цел е да се удовлетвори вътрешният пазар.

„Ситуацията у нас е много сложна, тъй като в цялата страна са изгорели приблизително една четвърт от зърнените посеви. За съжаление поради унищожаването на реколтата много стопанства са пред фалит“, каза Медведев, цитиран от Интерфакс.

„Правителството разбира и знае това и се надявам, го контролира. Вече са приети финансови решения за оказване на помощ на земеделските производители, оказали се в критична ситуация. Общият обем на финансова подкрепа е около 35 милиарда рубли“, каза Медведев, пише NEWSru.

Щетите от сушата в 18 региона на Русия възлизат на 37,1 милиарда рубли по оценка на самите региони и на 26,1 милиарда рубли по данни на земеделското министерство, съобщи РИА Новости, като се позова на пресслужбата на министерството.

По данни на местните чиновници, от сушата е унищожена реколтата от 9,5 милиона хектара, а данните на министерството са за 8,7 милиона хектара. От ведомството не посочват на какво се дължат различията в оценките.

Министерството отбелязва, че пострадалите от сушата региони са поискали бюджетни кредити за 53,5 милиарда рубли, като вече са предоставени 13,7 милиарда рубли.

От земеделското министерство заявиха по-рано, че добивът може да възлезе на 60-65 милиона тона зърно при първоначална прогноза за над 90 милиона тона.

По оценка на федералната служба по хидрометереология и мониторинг на околната среда, от сушата е пострадал не само добивът на зърно. Оттам отбелязаха, че добивът на картофи и захарно цвекло може да е с 30% по-нисък поради изключителните горещини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 26.08.22 г.
fallback