fallback

И Украйна обмисля забрана на износа на пшеница

По всяка вероятност властите в страната ще въведат таван на износа, което ще доведе до нарастване на напрежението на световните пазари

19:01 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Един от основните износители на пшеница в света – Украйна, вероятно ще въведе таван на износа на суровината. По този начин вероятно ще се стигне до увеличаване на напрежението на и без това нестабилните пазари на зърно по света, съобщава Financial Times.

Новината идва близо седмица, след като Русия забрани изцяло износа на зърно до края на годината. Причина за това станаха тежките суши, които предизвикаха стотици пожари в страната и унищожиха голяма част от реколтата.

През настоящата седмица цената на пшеницата остава стабилна, след като миналата седмица бе постигнат двугодишен връх. В Париж пшеницата се търгува по 205 евро за тон, след като преди седмица котировките скочиха до 236 евро за тон.

Решението на Киев идва след нагорещени дискусии между властите и зърнопроизводителите. Последните повдигнаха обвинение, че правителството налага неофициална забрана на износа чрез различни мерки като митнически инспекции и административни пречки.

„Ако бъдат въведени квоти, то това ще засегне предимно пшеницата, за да се осигурят нуждите на страната. Те ще бъдат умерени, таргетирани и договорени с производителите”, съобщават от земеделското министерство на Украйна.

Към момента реколтата в Украйна е по-слабо засегната от сушата в сравнение с Русия и Казахстан. Очакванията са тази година производството да бъде 40 млн. тона, което е с 8 млн. тона по-малко от миналата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 07.09.22 г.
fallback