fallback

Печалбата на CEZ е намаляла с 29% през второто тримесечие

Нетната печалба на най-голямата чешка енергийна компания намалява заради по-ниските цени на електроенергията през тази година

18:58 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на най-голямата чешка енергийна компания CEZ AS е намаляла с 29% на годишна база през второто тримесечие, след като цените на електроенергията останаха под нивата си от същия период на миналата година, докато европейската икономика се възстановява от тежката рецесия.

Нетната печалба на енергийната компания за трите месеца до края на юни се е свила до 11,2 млрд. чешки крони (595 млн. долара) в сравнение с 15,8 млрд. крони печалба преди година, предаде Bloomberg.

Финансовите резултати на базираната в Прага компания отговориха на пазарните очаквания.

Цените на електричеството остават под миналогодишните си нива, което намалява печалбата на производителите на електроенергия. Спадът в тях е бил ограничен от по-голямото търсене на топлинна енергия поради по-ниските от средното температури през второто тримесечие, и от оживлението в производствения сектор на страната.

Освен това от CEZ са успели да компенсират частично по-ниските цени и чрез предварителната продажба на електричество на дребно за бъдещи периоди. Компанията е продала предварително над 90% от планираното си производство на енергия за 2011 г.

Приходите на CEZ нарастват до 44,8 млрд. крони през второто тримесечие в сравнение с 43,1 млрд. крони за същия период на 2009 г.

Очакванията на ръководството за цялата 2010 г. остават без промяна, като прогнозите му са за печалба преди лихви, данъци и амортизация от 88,7 млрд. крони и нетна печалба от 46,7 млрд. крони.

Енергийната компания оперира на територията на над 10 европейски страни, включително и в България. Те я важен източник на приходи за чешкото правителство, което държи 69% дял от нейния капитал.

Акциите на CEZ поевтиняха с близо 1% на Варшавската фондова борса след публикуването на нейните отчети за изминалото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 30.08.22 г.
fallback