fallback

ЕЦБ смъмри Румъния заради орязани заплати в Румънската централна банка

Според ЕЦБ румънското правителство е нарушило принципа за независимост на монетарната институция

15:19 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ), която е известна със своите призиви за фискална строгост, порица в началото на тази седмица Румъния заради орязани заплати на служителите в централната банка на страната, предаде Financial Times.

През май румънското правителство представи план за намаляване на бюджетния си дефицит, в който се предвижда намаление на заплатите на всички служители в държавния сектор, в това число и на тези от централната банка – с една четвърт.

Включените в него мерки имат за цел да понижат бюджетния дефицит на Румъния до 6,8% от брутния й вътрешен продукт (БВП) през тази година, каквото е изискването на Международния валутен фонд.

Центристкото правителство на Румъния разчита на 20 млрд. евро заем от МВФ и Европейския съюз (ЕС), с който да укрепи икономиката на страната. Тя се сви с рекордните от рухването на комунизма през 1989 г. 7,1% през 2009 г., като рецесията се очаква да продължи до средата на тази година.

Румънският закон за намаляване на заплатите в централната банка с 25% предвижда реализираните от това икономии да се прехвърлят на правителството.

От ЕЦБ обаче реагираха остро на взетото решение, като в изявление от вчера банката предупреди, че със своите действия румънското правителство нарушава правилата на ЕС. Според ЕЦБ с намесата си то нарушава възможността на монетарната институция да работи свободно и без политическа намеса.

От ЕЦБ са изразили несъгласие и с правителството на Унгария, което планира да намали със специален закон заплатата на гуверньора на Унгарската централната банка.

Позицията на ЕЦБ може да предизвика критики, защото от нея изглежда, че служителите на централните банки в Европа единствени са освободени от тежките съкращения на държавните разходи. Управителят на Английската централна банка Марвин Кинг обяви наскоро, че не желае увеличение на своята заплата за тази и следващата година.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише пък заяви през този уикенд, че съкращаването на държавните разходи е от голямо значение за възстановяването на икономическото доверие и растежа в еврозоната. В същото време той защити яростно и принципа за независимост на централните банки.

През 2009 г. неговата заплата се е увеличила с 2,5% до 360 612 евро, съгласно годишния доклад на ЕЦБ.

В Унгария правителството одобри закон през миналата седмица, който ще намали с четвърт заплатата на гуверньора на централната банка до около 2 млн. форинта (8 550 долара) на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 09.09.22 г.
fallback