fallback

Украйна е съвсем близо до 14,9 млрд. долара кредит от МВФ

Мисията на фонда в страната препоръча отпускането на спасителен заем за борба с бюджетния дефицит и връщане на доверието

15:18 | 03.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Украйна се доближи до одобрение за получаване на спасителен заем в размер на 14,9 млрд. долара. Това стана ясно след изявление на мисията на фонда, която е в страната на проверка и която обяви, че ще препоръча отпускането на кредит за страната.

Въпросният кредит би трябвало да бъде използван за запълване на бюджетния дефицит на страната, както и са увеличаване на доверието на инвеститорите към Украйна, предава Ройтерс.

Сумата на кредита е по-ниска от очакваното, тъй като преговорите бяха за сумата от 19 млрд. долара. Разговорите обаче се проточиха с месеци и това доведе до намаляване на кредитите.

Очаква се при одобрение на кредита за Украйна, програмата за подпомагане да бъде със срок от две и половина години. Лично държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази надежда, че програмата ще бъде одобрена.

Миналата година МВФ спря програма за подпомагане на Украйна на стойност 16,4 млрд. долара заради политическата криза в страната. Новото правителство обаче заяви готовност за осъществяване на реформи и е на път да получи подкрепата на МВФ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
fallback