fallback

Газпром намали с 30% подавания за Беларус газ заради дълг от $200 млн.

Цената, по която Беларус купува руския газ, е около половината от средната за Европа

10:23 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром намали от 9 часа българско време тази сутрин доставките на природен газ за Беларус с 30%, съобщи Итар Тасс по информация от председателя на газовия гигант Алексей Милер.

По думите му „Беларус не е предприела никакви действия за погасяване на задлъжнялостта си към Газпром и затова се въвеждат ограничения в денонощния обем на подавания газ за страната с 30% с предстоящи последващи ограничения съгласно финансовите задължения на страната“.

Дългът на Беларус е 200 млн. долара. Цената, по която страната купува руския газ, е около половината от средната за Европа.

За решението за намаляване на доставките стана ясно още в понеделник, когато Белрус предложи да погаси част от дълговете си с машини, оборудване и други стоки, но Русия не се съгласи с тази оферта.

Днес приключи даденият от Газпром на Беларус 5-дневен срок, в който тя трябваше да уреди задълженията си съгласно договора с Газпром, заяви Милер. Финансовите задължения на страната не са погасени и затова се въвежда ограничителен режим на доставките, който при неизплащане на задълженията постепенно ще достигне 85%, т.е. Беларус ще получава само 15% от необходимото й синьо гориво.

От Газпром поясняват, че това ограничение на подавания газ технически може да стане за няколко часа и практически ще зависи от позициите на Беларус при течащите преговори с Газпром. От газовата компания заявяват, че преговори с Беларус по същество, т.е. за цената на газа не се водят, а само за погасяване на дълга.

В момента ръководството на беларуската държавна газова компания „Белтрансгаз“ се намира в централата на Газпром, където се водят разговорите, а по телефона се включват и представители на правителството на Беларус.

От ръководството на Газпром съобщават още, че доставките на газ за Европа, които транзитно минават през Беларус, не са намалени. По думите на Милер, в случай на възникване на проблем, има технически възможности транзитните доставки за евентуално засегнатите страни да минат по направлението през Украйна и Полша.

България не е засегната от проблема, тъй като транзитът на руски газ за нашата страна минава през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
fallback