fallback

ЕП недоволен от Босна и Херцеговина, но подкрепя премахването на визите

Националистическата и сепаратистката риторика води до разделение в страната и вреди на европейските перспективи, смятат евродепутатите

12:44 | 19.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент (ЕП) изразява в резолюция недоволство от ограничения напредък, постигнат от Босна и Херцеговина като потенциална страна кандидатка за членство в ЕС.

Националистическата и сепаратистката риторика води до разделение в страната и вреди на европейските перспективи пред нея, подчертават депутатите в приет на 17 юни текст. Въпреки това ЕП подкрепя предложението за премахване на визите за босненските граждани.

Членовете на ЕП отбелязват с нарастващо безпокойство нестабилния политически климат преди общите избори през октомври, както и липсата на обща визия между босненските политически сили. Употребата на подстрекателски език, както и на националистическа и сепаратистка риторика подкопават процеса на междуетническо помирение в страната и функционирането на държавните структури, се казва в резолюцията.

В този контекст парламентът призовава за сериозен ангажимент и постигане на трайни споразумения, които да създадат добре функционираща държава, да подготвят институциите на Босна и Херцеговина за интеграция в ЕС и да подобрят ситуацията в държавата като цяло.

Двете автономни области (Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация) трябва да спазват Дейтънското мирно споразумение в неговата цялост, подчертават депутатите, както и да се въздържат от лични нападки срещу върховния представител и целия международен екип в страната.

Сътрудничеството с Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) „продължава да бъде на задоволително ниво”, като босненските власти трябва да продължат да улесняват арестите на всички обвиняеми от МТБЮ и разбиването на подкрепящите ги мрежи.

Подкрепа за либерализирането на визовия режим

Босненските власти са ускорили реформите и са постигнали значителен напредък в покриването на основните критерии, съдържащи се в пътната карта за безвизовия режим, като все пак трябва да приемат останалите актове от законодателството.

Депутатите разглеждат премахването на визите като важен фактор за по-нататъшната интеграция в ЕС и за постигане на междуетническо помирение в страната. В този контекст членовете на ЕП приветстват приемането на 27 май на законодателното предложение на Комисията за либерализиране на визовия режим, като предвиждат премахването на визите да се реализира до края на годината.

Нужни са значителни реформи

Необходимо е да се проведат ключови политически реформи, за да може страната да отговори на критериите за членство в ЕС, подчертават депутатите. Това включва реформа на съдебната система - което е предварително изискване за интеграция в ЕС, както и спазване на правата на човека и на малцинствата, особено по отношение на половата идентичност и сексуалната ориентация.

Необходим е и по-нататъшен напредък в борбата срещу корупцията и засилването на независимите медии.

Извинения от страна на съседните държави по примера на Хърватия

В заключение резолюцията приветства неотдавнашните изявления на хърватския президент, който се извини за политиката на Хърватия в Босна и Херцеговина през 90-те години и отдаде почит на жертвите от всяка общност. Депутатите считат този жест за важна крачка в насърчаването на етническо помирение между балканските нации и призовават другите съседни на Босна и Херцеговина страни да последват този пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 26.08.22 г.
fallback