fallback

Русия премахва данъка върху преките дългосрочни инвестиции

Президентът Медведев се закани да поведе промяната в световната икономическа йерархия след края на кризата

15:41 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Русия ще премахне данъка върху капиталовата печалба от преките дългосрочни инвестиции в страната от следващата година. Това е съобщил по време на международен икономически форум в Санкт Петербург президентът Дмитрий Медведев, цитиран от BBC.

По този начин той се надява да привлече повече инвестиции, които да съживят икономиката на страната. Според Медведев инвестиционният климат в Русия се подобрява, но все не е достатъчно добър, за да се намали зависимостта на руската икономика от износа на енергийни суровини.

Той е уточнил още, че броят на стратегически важните руски предприятия, в които чуждите инвестиции ще бъдат ограничени, и които не могат да бъдат приватизирани, ще падне от 280 на 41.

Чрез данъчните облекчения и въвеждането на практики, характерни за либералните пазарни икономики, руският държавен глава смята да превърне страната в дестинация за иноватори от целия свят.

Медведев се опитва да насърчава идеята за модернизация и диверсификация на руската икономика през трите години от своето управление на страната.

Корупцията и доминиращата роля на държавата в стопанския живот обаче карат чуждите инвеститори да се въздържат от предприемачество в страната.

Все пак Медведев настоява, че това трябва да се промени, защото дългосрочните инвестиции са от голямо значение за балансираното развитие на руската икономика.

Той заяви още, че ще поиска от правителството да се създаде специален инвестиционен публично-частен фонд. Идеята трябва да бъде реализирана в срок от една година.

Руската икономика, която е силно зависима от приходите от износа на петрол и газ, се радваше на силни темпове на икономически растеж от 2000 г. до финансовата криза от 2008 г. През 2009 г. обаче брутният вътрешен продукт на страната се сви със 7,9 на сто.

Икономиката се очаква да се върне към растеж през тази година с ръст от около 4%. Руският президент планира след края на кризата страната да поведе прехода към нов икономически ред, който да промени световната икономическа йерархия.

Приходите от износа на петрол са основен източник за финансиране на бюджетния дефицит на страната, който се очаква да се запази през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
fallback