fallback

Лихвата по чешките ДЦК може да скочи до нивата си от фалита на Lehman

Чешкото правителство планира да привлече рекордните 13,5 млрд. долара чрез продажбата на ДЦК през тази година

11:46 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Доходността по чешките държавни ценни книжа (ДЦК) може да стигне най-високото си ниво от октомври 2009 г. през тази година заради готвените от правителството на страната големи емисии на ДЦК, с които да се финансира бюджетния й дефицит.

Това прогнозират анализатори от чешкото подразделение на Raiffeisenbank, цитирани от Bloomberg.

Лихвеният процент по 10-годишните чешки ДЦК може да стигне 4,6% до края на тази година от 4,075% в момента, според Михал Брозка, икономист в Raiffeisenbank AS. Анализатори на чешкото подразделение на Societe Generale – Komercni Banka, на свой ред прогнозират скок на доходността им до 4,5%. Икономисти на Ceska Spořitelna – чешката единица на Erste Bank, очакват доходност от 4,25%.

Вчера чешкото финансово министерство обяви, че ще удвои продажбите си на ДЦК в местна валута през третото тримесечие в сравнение с предходното. Плановете да се увеличи емитирането на държавен дълг засенчиха оптимизма, предизвикан от парламентарните избори на 29 май, които доведоха до съставянето на кабинет от тристранна дясноцентристка коалиция, която обеща да овладее бюджетния дефицит чрез съкращаване на държавните разходи.

Правителството ще продаде облигации за 52 млрд. крони (2,5 млрд. щатски долара) и краткосрочни ДЦК за 75 млрд. крони (3,6 млрд. долара) през трите месеца до края на септември. За второто тримесечие е планирана продажба на облигации за 32 млрд. крони (1,54 млрд. долара) и съкровищни бонове за 44 млрд. крони (2,12 млрд. долара).

Чехия планира да привлече рекордните 280 млрд. крони (13,46 млрд. долара) от продажба на ДЦК през тази година, за да финансира недостига в бюджета от 163 млрд. крони. Страната трябва да намали своя бюджетен дефицит като процент от БВП от сегашните 5,9% до 3%, каквото е ограничението за страните, които членуват в Европейския съюз.

Чехия намали продажбите на ДЦК през второто тримесечие, след като дълговата криза в Гърция понижи интереса на инвеститорите към финансовите активи в развиващите се икономики. Това причини и силен спад на борсовите индекси в Централна и Източна Европа, като единствено Полша се открои с по-малко понижение на главния борсов индикатор WIG в рамките на 4% на месечна база.

Именно в Полша се осъществи най-голямото за Европа първично публично предлагане (IPO) на акции за тази година – това на застрахователната компания PZU, което може да бъде надминато от IPO-то на полската енергийна компания Tauron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 04.09.22 г.
fallback