fallback

Икономиката на Литва забавя силно спада си

Подновеният ръст на индустриалното производство и увеличението на износа подобриха перспективите за връщане на страната към растеж тази година

15:51 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Спадът на икономиката на Литва, който беше втори по големина в ЕС миналата година, се е забавил силно през първото тримесечие благодарение на увеличения износ и възстановяването на индустриалното производство, предаде Bloomberg.

Икономиката на Латвия се е свила с 2,8 на сто на годишна база през първото тримесечие, а спрямо четвъртото тримесечие се свива със сезонно коригираните 3,9 на сто. През последното тримесечие на 2009 г. икономиката се е свила с 12,1 на сто.

Подновеният ръст на индустриалното производство след 16 месеца на спад и увеличението на износа подобриха перспективите за връщане на страната към растеж тази година.

Разходите на домакинствата са се свили с 10 на сто през първото тримесечие на годишна база, а тези на публичния сектор - с 0,2 на сто.

За настоящото тримесечие от финансовото министерство на страната прогнозират ръст от 4-5 на сто на годишна база, а за цялата година международният валутен фонд очаква икономиката да нарасне с 2%.

През първото тримесечие износът е нараснал с 10,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
fallback