fallback

Наводненията в Чехия ще струват около 55 млн. евро

На толкова са изчислени щетите от бедствието, те обаче може да се увеличат заради активизиралите се свлачища

14:28 | 24.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на щетите от наводнението в Чехия може да достигне 1,5 млрд. крони (близо 55 млн. евро), сочат предварителни данни, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Чешкото аграрно министерство е съобщило, че на Моравия и Силезия - най-пострадалите региони, са нанесени щети за 500-700 млн. крони, а загубите за селското стопанство в областта са 200-300 млн. крони.

Правителството в Прага трябва да направи постъпки пред Фонда за солидарност на Евросъюза с цел да получи средства за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие. За това се разбраха чешкият премиер Ян Фишер и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Те посетиха вчера най-пострадалите райони от Северна Моравия, където са наводнени 2100 обекта.

Междувременно чешките власти съобщиха, че отпускат от правителствения резерв 55 млн.крони за трите най-силно засегнати провинции в страната.

Президентът Вацлав Клаус обаче е убеден, че държавата не бива да харчи пари за ремонт на сгради, разположени в рискови зони.

Експерти констатират, че равнището на водата в реките от Моравско-Силезийската област намалява. Същевременно регионът е заплашен от ново бедствие - там са регистрирани вече поне 30 свлачища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 06.09.22 г.
fallback